Türkçe English Pусский Deutsch
Bizi Takip Edin
Facebook'ta takip edin Instagram'da Takip Edin Youtube'da takip edin

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezleri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, bunu kabul ettiğinizi varsayarız.

Tamam Gizlilik Politikası

Çocuklarda Göz Muayenesi

Çocuklarda Göz Muayenesi
Paylaş
Çocuklardaki görme kusurlarının erken teşhisi ve tedavisi çocukların bu dönemde tedaviye daha hızlı cevap vermesi nedeni ile çok önemlidir.

Çocuklardaki göz muayenesi ve tedavisi aynı zamanda aşağıda belirtilen temel gelişim becerilerini edinmeleri için de büyük önem taşır:

-Yakını görme
-Uzağı görme
-İki göz arasındaki koordinasyonu sağlama
-Gözleri hareket ettirebilme
-Odaklanma
-Periferik Farkındalık
-El-Göz koordinasyonu

Çocuklarda Göz Muayenesi Hangi Sıklıkla Yapılmalıdır?

Bebeğin ilk göz muayenesi doğum sonrasında çocuk doktoru tarafından yapılmalıdır.

Doktorunuza farklı bir şekilde önermediği sürece göz muayeneleri göz hastalıkları konusunda uzman bir doktor tarafından aşağıdaki sıklıkta gerçekleşmelidir:

-İlk göz muayenesini takiben 6.  ve 12. aylarda  
-3 ve 5 yaşlarında
-Okul sürecinde düzenli olarak her sene

Çocuklarda Göz Hastalığı Belirtileri:
-Göz kayması
-Göz kapağı düşüklüğü
-Göz yaşarması
-Çapaklanma
-Şişlik
-Bir gözü kapayarak bakma
-Çok yakından okuma
-TV’yi yakından izleme
-Gözlerini kısarak bakma
-Okuduğu yeri kaçırma
-Okuduğu yeri belirlemek için parmak kullanma
-Baş ağrısı
-Baş dönmesi
-Bulantı
-Sakarca davranış
-Dalgınlık
-Başı bir yana eğerek bakma
-Sık sık gözleri kaşıma
-Bebek 4-6 aylık olmasına rağmen bakışları odaklayamama

Şikâyeti olan çocuk hangi yaşta olursa olsun pediatrik oftalmoloji alanında uzman doktorlar tarafından muayene edilmelidir. Düzenli muayeneler sayesinde bir veya her iki gözde görme azlığı, buna neden olan hastalıklar ve şaşılık erken tespit edilebilir. Ayrıca düşük göz kapağı ve nistagmus adı verilen

İstem dışı göz hareketleri de bu dönemde erken teşhis edilerek tedaviye başlanabilir. İlk muayeneyi 1 yaşında yaptırmak oldukça önemlidir. Özellikle katarakt, göz tansiyonu, retina problemleri gibi hastalıklara bu dönemde tanı konulması, geri dönüşü olmayan görme kayıplarını engelleyecektir. Katarakt veya gözün ağ tabakasındaki rahatsızlıklar 2-3 ay içinde kalıcı görme kaybı ve sonrasında yaşam boyu düzelmeyen göz titremelerine (nistagmus) neden olabilmektedir.

Bebek ve Çocuklarda En Çok Görülen Göz Hastalıkları:
Pek çok göz hastalığı çocuklarda da görülebilir. Büyük bölümü görme keskinliği testleri kullanılarak okul öncesi dönemde yapılan göz taramalarında tespit edilir.

Amblyopi (Göz tembelliği):
Bir göz iyi görürken diğerinin aynı seviyede görmemesi durumudur. Hastalığın en sık görülen iki nedeni şaşılık ve iki göz arasındaki refraktif farklılıktır ( Bu nedenle beyin o gözden gelen sinyalleri programlamayı reddeder). Amblyopi mümkün olan en kısa sürede tedavi edilmelidir. İdeali 8 yaş öncesi tedavi edilmesidir.

Şaşılık:
Gözlerin aşağı, yukarı, içe veya dışa kaymasıdır. Aynı göz kronik olarak kayıyorsa, göz tembelliği bu gözde gelişebilir. Erken teşhis ile görme kusuru şaşı olan gözü çalışmaya zorlayan diğer gözün bandaj ile kapatılması ile tedavi edilebilir. Cerrahi ya da özel gözlük kullanımı da gözün iyileşmesini sağlayabilir.

Refraktif Kusurlar (Kırma kusurları):
Gözün şeklinin ışığı düzgün kıramamasıdır, bu nedenle görüntü bulanıklaşır. Kırma kusurları da göz tembelliğine neden olabilmektedir. Okul dönemi çocuklarda en yaygın görülen kırma kusuru yakını görememedir (miyop), diğerleri astiğmat ve uzağı görememedir(hipermetrop).

Prematüre bebeklerde görülen Retinopati ve aileden gelen; retinoblastoma, yeni doğan kataraktı, doğuştan glokom ve gözdeki genetik veya metabolik olan göz kusurları özel hassasiyet gerektirir. Bu hastalıklara sahip çocukların erken yaşta muayenesi ve düzenli olarak kontrol edilmesi gerekir.


0216 545 64 64İLETİŞİM FORMU