Gözün orta tabakası olan uveanın (iris) iltihabına üveit denir. Uvea tabakasında gözü besleyen damarlar bulunmaktadır. Bu nedenle uveanın iltihabı gözün tüm dokularını etkilemektedir. Bu durum görmeyi ciddi şekilde tehdit eden durumlara neden olmaktadır.
Tedavide başarıyı arttıran en temel faktörler; erken teşhis, düzenli takip, uyumlu hasta hekim ilişkisi ve doğru tedavidir. Bu şartlar sağlandığında zarar görmüş göz çoğu kez kurtarılabilir.
Ne şiddette olursa olsun, üveit acil tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Geç kalındığında göz bebeğinde şekil bozuklukları, katarakt, göz tansiyonu yükselmesi gibi kalıcı yan etkiler bırakabilir.
Üveit Hastalığının Nedenleri
Virüsler, mantarlar, parazitler ile vücudun diğer kısımlarında bulunan artritler,
Behçet hastalığı gibi rahatsızlıklar,
Enfeksiyonlar (bakteri, virüs, parazit yada mantarlar),
Göz travmaları,
Bağışıklık sistemi hastalıkları,
Romatizmal hastalıklar,
Ülseratif kolit gibi rahatsızlıklar da üveite neden olabilmektedir.
Üveitin Hastalığının Belirtileri
Işığa karşı hassasiyet ve uçuşmalar
Ağrı,
Gözde kızarıklık,
Bulanık görme veya görmenin azalması
Göz etrafında ağrı olabilmektedir.
Üveit Hastalığının Teşhisi
Bazı hastalıkların tanısı çok tipik görünümü nedeniyle hemen konulabilir. Bu durumda bile, gözün arka bölümünün tutulması söz konusu ise görmenin ne derece tehdit edildiğinin anlaşılması ve tedavinin etkinliğinin izlenmesi için anjiografi, ultrasonografi, ERG gibi ileri tetkikler gerekli olabilir. Belirtiler başlayınca göz doktoruna muayene olmanız gerekmektedir; tedavi başladıktan sonra iç hastalıkları-romatoloji birimi ile ortak araştırma yapılması gerekebilmektedir.
Üveit Hastalığının Tedavisi
Özellikle steroid ve göz bebeğini büyüten ilaçlar içeren damlalar sıklıkla kullanılmaktadır. Gözde daha derinlerde bulunan enflamasyonlarda sistemik ilaçların kullanılması gerekebilmektedir. Üveit tedavisi olan bir hastalıktır. Tedavi bitse bile, hasta periyodik olarak izlenmelidir. Hastalık tekrarlayabileceğinden, kontrollere ara verilmemesi gereklidir.