Göz Tembelliği
Göz tembelliği gözde veya göz sinirinde herhangi bir yapısal bozukluk olmaksızın, bir gözün normal sınırlara göre veya diğer göze göre daha düşük görme kapasitesine sahip olması durumudur. Görme doğumdan itibaren kazanılan bir duyudur. Beyin geliştikçe, görme yeteneği de gelişmekte olup daha detaylı görme öğrenilmektedir.
Eğer bu gelişim sürecinde gözün diğerine göre daha yüksek bir numaraya sahip olması gibi görme yeteneğini engelleyen bir durum oluşursa, o gözde görme daha bulanık olabilmektedir. Bu da beraberinde Göz tembelliği problemine yol açabilmektedir.
Göz Tembelliği Nedenleri Nelerdir?
Göz tembelliği ihmal edildiğinde görme keskinliğinin hızla azalmasına, iki gözle birden görmenin kaybolmasına ve derinlik algısında zorluklar yaşanmaktadır.
Genellikle çocukluk döneminde geliştiği için, bireyin kendi farkındalığı oldukça zordur. Tıbbi terim olarak bilinen şaşılık, göz tembelliğinin en yaygın nedenlerinden biri olarak kabul edilmektedir.
Şaşılık
Bir gözde meydana gelen kayma şaşılık olarak adlandırılmaktadır. Bu durum her iki gözün birbirine paralelliğini kaybetmesine neden olmaktadır. Her gözde altı adet göz dışı kas yer almaktadır. Bu kaslardan birinde veya birkaçında kuvvet eksikliği veya fazlalığı meydana gelmesi, şaşılığa yol açabilmektedir. Bir göz düz bakarken diğer göz içe, dışa, yukarı veya aşağı doğru kayabilmektedir
Bazı durumlarda kayma her iki gözde de görülebilmektedir. Gözlerdeki kayma, şaşılığın nedenine bağlı olarak sürekli veya geçici olabilir. Şaşılığın oluşumunda tek bir sebep bulunmamaktadır. Farklı etkenlerle şaşılık meydana gelebilir. Şaşılığın tedavisinde erken teşhis büyük önem taşımaktadır.
Katarakt
Göz tembelliği bu durumdan da kaynaklanabilmektedir. Katarak, doğuştan gelen ve göz tembelliğinin oluşumunu hızlandırabilen bir göz hastalığıdır. Doğuştan var olduğunda, katarakt göz tembelliğine neden olabilecek kadar erken etkiler göstermektedir. Bu durumda tedavi süreci derhal başlatılmalıdır.
Kırma Kusuru
Miyop, hipermetrop ve astigmatizma tarzı kırma kusurlarının bir gözde diğerine göre belirgin bir farklılık göstermesi, göz tembelliği oluşmasına yol açabilmektedir. Bu durumda göz tembelliğinin önlenmesi veya tedavi edilmesi önem arz etmektedir.
Göz Tembelliği Belirtileri
Göz tembelliği belirtileri kendisini farklı şekillerde gösterebilmektedir. Hastalık tedavi edilmediği zaman görüş keskinliğinde hızlı bir azalma, iki gözde de görüş kaybolması ve alan derinliği algısında güçlük yaşama olarak gözlemlenebilmektedir.
Hastalık doğum ardından başlayarak, çocukluk döneminde meydana geldiği için kişinin bunu kendisinin fark etmesi zordur. İlk belirtiler ise çoğunlukla 6 ile 9 yaş arasında yaşanmaktadır. Lakin hastalık ilerleyene dek ilk belirtiler yaşanmamaktadır. Bunları fark etme konusunda ailenin hassas olması şarttır. Düzenli olarak yapılan kontroller, erken teşhis koyamaya yardımcı olmaktadır.
Göz tembelliği belirtileri arasında gözlük kullanmasına karşılık, düzelmeyen görme kayıpları da yer almaktadır. Şaşılık, göz titremesi ve göz kayması da belirtiler içerisinde yer almaktadır.
Göz Tembelliği Tedavisi
Göz tembelliği günümüzde toplam dünya nüfusunun ortalama yüzde 3’ünde yaşanmaktadır. Özellikle 8 ile 9 yaşına dek olan dönemde göz tembelliği tedavi edilmesi büyük bir önem taşımaktadır. Böylece erken tedavi ile başarı oranı da yükseltilebilmektedir.
Tedavi için soruna sebep olan hastalık ilk olarak tedavi edilmektedir. Göz tembelliği tedavisi katarakt, şaşılık ya da göz kapağı sebebiyle yaşanmışsa bu sorunlar müdahale ile çözülebilmektedir. Söz konusu seçenekler dışında cerrahi müdahale olmamaktadır.
Şayet gözlük kullanarak tedavi gereksinimi varsa bu tedavi yapılmaktadır. Ardından da göz kapama tedavisine geçilmektedir. Burada amaç zayıf tarafın kullanılmaya zorlanarak, görüşün iyileştirilmesidir. Böylece iyi görmekte olan göz yapışkan ped ile kapatılarak, tembelliğe sahip olan gözün çalışması hedeflenmektedir. Tedavi başında hesaplanan sürenin sonunda ise görme keskinliğinde yükselme yaşanır.
Göz Tembelliği Tedavi Fiyatı Ne Kadar?
Göz tembelliği tedavi fiyatı altta yatan nedene ve yapılacak operasyona bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Uzman göz doktorumuzun detaylı muayene sonucuna bağlı oluşturacağı tedavi planı kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.
Randevu ve fiyat bilgisi almak için lütfen tıklayınız.Yukarıda yazılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Eğer tıbbi bir endişeniz veya sorunuz varsa lütfen göz doktorlarımızdan randevu alınız.