Göz Seğirmesi
Göz seğirmesitanım olarak kasların çeşitli nedenlerden ötürü ani ve istemsiz bir şekilde, tekrarlayan hareketler ile kasılmasıdır. Bu aynı zamanda göz atması ya da göz seyirmesi olarak da bilinmektedir. Tıp dilinde ise miyokimi olarak adlandırılmaktadır.
Bu durum günümüzde pek çok kişinin yaşayabileceği bir durumdur. Bu bakımdan tek başına bir hastalık şeklinde görülmemektedir. Genellikle kendiliğinden geçmekte olan bu spazm durumu, çoğunlukla uykusuzluk, yaşam tarzı ya da yorgunluk gibi nedenlerle yaşanmaktadır. Lâkin bazı göz hastalıkları, farklı sağlık problemlerinin belirtisi olabilmektedir.
Sağ veya sol göz seğirmesi şeklinde yaşanabilen bu durum bazen birkaç gün devam ettiği gibi bazen aylar boyunca sürebilmektedir. Şayet birkaç saniyeden uzunsa ve uzun süredir sık aralıklar ile yaşanıyorsa hassasiyet gösterilmesi önerilmektedir. Bunun için en kısa sürede sağlık kuruma başvurmalıdır.
Göz Seğirmesi Nedenleri
Göz seğirmesi nedenleri oldukça farklılık gösterebilmektedir. Üst göz kapağında spazm durumu bazen bir gözde iken bazen her iki tarafta da aynı anda yaşanabilmektedir. Genel anlamda ise göz kapağında yaşanan ani ve kısa süreli spazmlardan ileri gelir. Bunlar çok şiddetli ve uzun süreli değilse görme de etkilenmez.
Sık sık belirli zaman aralığında yaşanmakta olup kendiliğinden geçmektedir. Belirli dönemlerde meydana gelen stres ya da beslenme bozuklukları da seğirme için neden olabilmektedir. Ayrıca aşırı kafein ve alkol kullanımı, belirli vitamin eksikleri de buna yol açabilmektedir.
Uyku Düzenindeki Bozukluklar
Göz seğirmesi uyku düzenindeki bozukluklardan ileri gelebilmektedir. Ayrıca belirli dönemlerde yeterli şekilde uyuyup, dinlenmemiş kişilerde göz etrafındaki kaslar da yeteri kadar dinlenmez. Böylece seğirme de meydana gelebilmektedir. Bu gibi durumlarda yeterli ve kaliteli uyku almaları gerekmektedir.
Göz Yorgunluğu
Göz yorgunluğu da göz seğirmesi nedenleri arasında bulunmaktadır. Özellikle bilgisayar ve televizyon karşısında uzun süre geçirmek, ışık yetersiz olduğu halde okuma yapmak gözlerde yorgunluğa yol açabilmektedir.
Şayet gün içinde bilgisayara yoğun olarak bakılıyorsa, bunu engellemek için 20 dakikada bir gözleri dinlendirmek için mola vermelidir.
Vitamin Eksikliği
B12 vitamininde olan eksiklikler kemik ve kasları etkisi altına alabilmektedir. Böylece göz kapağında kasılmalar yaşanabilmektedir. D vitamini ise kalsiyumu emmeye destek olmaktadır. Bu da kasların rahatlaması için önem taşımaktadır. Bu vitamin eksikliğinde kalsiyumu emmede sorunlar yaşanacağı için seğirme de olabilmektedir.
Magnezyum dengesizliği de bu başlık altında verilebilir. Bunun nedeni vücutta yaşanan su kaybıyla doğrudan alakalıdır ve göz seğirmesi spazmları için etken olabilir.
Blefarit
Göz kapağını yağ bezelerinin tıkaması ve bölgede bakterilerin artması neticesinde göz kapağında iltihaplanma görülebilir. Meydana gelen enfeksiyonlar neticesinde de seğirmeler gözlemlenebilmektedir.
Göz Kuruluğu
Göz kuruluğunun temel nedeni konjonktiva tabakasında olan nem eksikliğidir. Bunun temel sebebi göz yaşında aşırı buharlaşma ya da yetersiz üretimidir.
Bunun neticesinde konjonktiva tabakasında kuruluğa başlı şekilde tahrişler yaşanabilmektedir. Meydana gelen durum da göz seğirmesi için tetikleyici olabilmektedir Bunu kafein ve alkol kullanımı, kontakt lens ve bir takım ilaçların kullanımı da etkileyebilmektedir.
Göz Alerjisi
Göz seğirmesi nedenleri arasında bu durum da yer almaktadır. Gözlerde sulanma, kaşınma ve kızarıklık alerjinin bazı belirtileridir. Buna yol açan unsurlar arasında da polen, toz ve bir takım antijenler ile temas etmek vardır. Gözlerin ovuşturulması histamin üretimine, böylece seğirmeye yol açabilmektedir.
Göz Seğirmesi Nasıl Geçer?
Göz seğirmesi nasıl geçer bu durumu yaşayan kişilerin düşündüğü başlıca sorular arasındadır. Bunlar genellikle birkaç gün ya da hafta içerisinde kendiliğinden geçmektedir. Lakin 1 aydan fazla sürüyorsa farklı nörolojik ve sinir sistemine bağlı sebepler olabilmektedir.
Göz Seğirmesi Tedavi Fiyatı Ne Kadar?
Göz seğirmesi tedavi fiyatı altta yatan nedene ve yapılacak operasyona bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Uzman göz doktorumuzun detaylı muayene sonucuna bağlı oluşturacağı tedavi planı kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.
Randevu ve fiyat bilgisi almak için lütfen tıklayınız.Yukarıda yazılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Eğer tıbbi bir endişeniz veya sorunuz varsa lütfen göz doktorlarımızdan randevu alınız.