
Göz Altı Morlukları
Göz altı morlukları uyku düzeninin olmaması, stres, aşırı yorgunluk ve benzeri durumlarda ortaya çıkabilmektedir. Kozmetik açıdan kötü görünen göz altları genetik olabileceği gibi bazı rahatsızlıklarla da ortaya çıkabilmektedir. Yorgun olduğunuzda ne zaman aynaya baksanız, gözaltlarınızın her zamankinden daha koyu gözüktüğünü fark edebilirsiniz. Ayrıca uzun yolculuklar, yaşam kalitesinin azalması, aşırı stres de göz altı morluklarının en önemli nedenleri arasındadır.
Sadece stres ve yorgunluk değil, sağlıklı beslenmeme durumlarında da göz altı morluklarıyla karşılaşmak mümkündür. Ayrıca vücudunuzda gerçekleşen başka durumların da uyarısı olabilir. Bazı böbrek rahatsızlıkları da göz altı morluklarının oluşmasına neden olabilir. Ana neden yorgunluk ve uykusuzluk gibi gözükse de, göz altı morlukları pek çok nedene bağlı olarak ortaya çıkar.
Göz Altı Morlukları Neden Oluşur?
Göz altı morlukları neden oluşur sorusu, bu sorunla karşı karşıya kalanlar tarafından en çok araştırılan konu başlıkları arasındadır. Göz altı morlukları, normal cilt rengine göre daha koyu, mor veya kahverengi olabilmektedir. Klinik olarak koyu halkalar pigmenter (kahverengi), vasküler (mavi‑mor), yapısal/gölge (tear‑trough çöküklüğü) veya karma tip olarak sınıflandırılır; tedavi yaklaşımı tipe göre değişir. Göz altı torbaları stres ve yorgunluğa yorulsa da bunlar ana nedenler arasında yer almamaktadır. Hiperpigmentasyon gibi durumlar da göz altı morluklarının oluşmasında etkilidir. Genetik nedenler, aşırı güneş ışığına maruz kalma, yeterli uyumama, alkol bağımlılığı ve sigara tüketimi gibi durumlar da göz altı morluklarına neden olabilmektedir. Irk özelliklerine göre de göz altı morlukları oluşabilmektedir.
Hiperpigmentasyonda göz altı derisinde melanin (veya hemosiderin) birikimi vardır; cilt inceyse alttaki damarlar daha görünür hâle gelir, damar daralması beklenmez. Bu durumda da gözaltının çökük ya da daha koyu gözükmesi söz konusudur. Özellikle Afrika ve Asya kökenli insanlarda bu durum gözlemlenmektedir. Genetik yapı ele alındığında göz altları ince olduğu için damarlar daha belirgin haldedir. Bu da göz altının normal cilt tonuna göre daha koyu gözükmesine neden olabilmektedir.
Göz altı morluklarının oluşmasına neden olan durumlar bunlarla da sınırlı değildir. Bu durumun oluşması, daha farklı nedenlere bağlı olabilir. Göz altı morluklarının oluşmasına neden olan durumlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:
- Sigara ve alkol tüketimi
- Alerjik durumlar
- Hiperpigmentasyon
- Saman nezlesi
- Genetik yatkınlık
- Egzama
- Yeteri kadar uyumama ve yorgunluk
- Doğum kontrol ilaçları
- Kalp rahatsızlıkları
- Gebelik
- Karaciğer ve böbrek hastalıkları
- Aşırı tuzlu gıda tüketimi
- Güneşe çok fazla maruz kalma
- Gözlerin devamlı ovuşturulması
- Yaşlanmayla birlikte ciltte görülen değişiklikler
- Ciltteki renk düzensizliği
- Tiroit bezlerinde sorun olması
- Demir eksikliği
- Glokom için kullanılan ilaçlar ve damlalar
- Vücudun sıvı kaybetmesi (dehidrasyon)
- Sinüslerin tıkalı olması
Gözaltı Morlukları Tedavisi
Göz altı morlukları tedavisi, göz altının oluşma nedenlerine bağlı olarak değişim göstermektedir. Tedavi edilebilecek bir durumda bu yöntemler uygulansa da normalde insanlar kendi uyguladıkları çözümlerle bu durumdan kurtulurlar. Göz altı morlukları nasıl geçer veya nasıl tedavi edilir sorusuna verilecek çeşitli cevaplar mevcuttur.
Göz altı morlukları tıbbi şekillerde de tedavi edilebilmektedir. Ancak evde uygulanan yaygın çözümler de oldukça popülerdir. Göz altı morluklarına en iyi gelen yöntemler şunlardır:
- Düzenli Uyku: Düzenli uyku pek çok rahatsızlığın önüne geçer. Göz altı morluklarının nedeni yorgunluk ve uykusuzluksa kesinlikle bir uyku düzeni oluşturulmalı ve yeteri kadar uyunmalıdır. Uyurken yastık kullanmak ve doğru şekilde uyumak, göz altı morluklarının azalmasını sağlar.
- Sağlıklı beslenme: Demir ya da vitamin eksikliği gibi durumlarda da göz altı kararması aslında bir uyarı niteliğine sahiptir. Düzenli ve sağlıklı beslenip vücudunuza iyi bakarsanız bu görünüşünüze de yansıyacaktır.
- Soğuk Kompres: Soğuk kompresler, kan damarlarının daralarak göz altı morluklarının ortadan kalkmasına yardımcı olabilir.
- Salatalık Uygulaması: Halka şeklinde doğradığınız salatalıkları gözlerinize yerleştirebilirsiniz. Salatalık C vitamini ve su açısından oldukça zengindir. Bu sayede göz altlarınızı nemlendirir ve besler.
- Çay Poşeti: Bitki çağı ya da normal çay demlerken kullandığınız poşetlerini gözlerinize koyarak göz şişlik ve morluklarının giderilmesini saplayabilirsiniz. Özellikle yeşil çay gibi çaylar göz altının tonunun açılmasını ve cilt renginizle eşitlenmesini sağlayabilir. Çay poşetleri gözlere uygulanmadan önce soğutulmalıdır. Buzdolabında beklettikten sonra gözlerinize uygulayabilirsiniz.
- Makyaj: Makyaj yapmak günlük hayatta göz altlarını gizlemek için geçici bir çözümdür. Eğer göz altlarından fazla rahatsız oluyor ve yorgun gözükmek istemiyorsanız kapatıcı gibi kozmetik ürünlerle koyu halkalarınızı geçici süreliğine kapatabilirsiniz. Doğal bir görünüm için gözeneklere birikmeyen ve iyi sabitlenen kapatıcılar tercih etmeniz önemlidir.
- Bakım Ürünleri: Göz altı morluklarının giderilmesi için çok fazla kozmetik ürün vardır. Cilt tipinize en uygun ürünlerle koyu göz altı görünümünden kurtulabilirsiniz.
Göz Altı Morlukları Kimlerde Oluşur?
Göz altı morlukları kimlerde oluşur ya da hangi durumlarda oluşur soruları en popüler sorular arasındadır. Göz altı morlukları hem yorgun görünmenize neden olurken hem de sizi sosyal hayattan koparan bir durum haline gelebilir. Ancak endişelenmeye gerek yok, çünkü hem geçici hem de kalıcı pek çok çözüm bulmak mümkündür.
Göz altı morlukları genetik yatkınlığı olan, aşırı stresli, yorgun, iyi uyumayan, dengeli beslenmeyen ve alkol gibi zararlı maddeler tüketen kişilerde ortaya çıkar. Göz altı morluklarınız varsa öncelikle alanında uzman bir dermatoloğa başvurmak önemlidir. Alanında uzman cilt uzmanları cildinizi inceleyip göz altı morluklarınızın nedenini tespit edebilir. Eğer başka bir sağlık sorunuyla ilişkili değilse gerekli ürünleri size önerecektir. Bu ürünleri doğru ve düzenli kullanarak zamanla göz altı morluklarınızdan kurtulabilirsiniz.
Göz altı morlukları evde de tedavi edilebilmektedir. Yukarıda verilen yöntemlerin yanı sıra şu yöntemler de etkilidir:
- Topikal C Vitamini Serumu
- Topikal K Vitamini Kremi
- Kimyasal Peeling (uzman tarafından)
- Azelaik Asit
- Dolgu (cildin incelmesi gibi durumlarda)
- Koyu halkaları yok etmek için lazer
- Güneş Koruması & Retinoidler: SPF içeren kremler ve düşük doz retinoid/retinaldehit ürünleri pigmenter koyulukların azalmasına yardımcı olur.
- Cerrahi
Göz İltihabına Ne İyi Gelir? merak edilenler için tıklayın!
Göz altlarından kurtulmak için pek çok yöntem yer alsa da cerrahi gibi yöntemler en son çözüm olarak kullanılmalıdır. Aksi durumlarda ileride daha büyük sorunlara neden olabilir. Ayrıca yaşla birlikte oluşan göz altı kararmaları doğal yöntemlerle ortadan kaldırılamasa da dolgu ve benzeri yöntemlerle koyu görünüm engellenebilmektedir.
Unutmayın, bu blog yazıları sadece bilgilendirme amacı taşımaktadır. Eğer tıbbi bir endişeniz veya sorunuz bulunuyorsa, lütfen bir doktora danışınız.