
Şaşılık Neden Olur?
Şaşılık veya bilinen diğer bir adı ile göz kayması, gözlerin olması gereken yerde hizalanmaması ve çeşitli yönlerde bulunması durumudur. Genellikle gözlerin farklı yönlere bakması olarak bilinmektedir. Bu probleme sahip olan kişilerde genellikle kişinin görüş bozuklukları ile karşılaşması mümkündür. Çeşitli tedavi ve yöntemler ile de gözlerde oluşan bu bozuklukların kısa bir süre içerisinde giderilmesi mümkündür.
Göz kayması durumlarında göz bebeklerinden biri içeri, dışarı, yukarıya veya aşağıya doğru bakması mümkündür. Her yaşta ortaya çıkan bu rahatsızlık genellikle doğum sonrasında daha sık rastlanmaktadır. Doğum sonrasında oluşan şaşılık da ise erken teşhis edilmesi mümkündür.
Göz kayması durumunda kişinin görüşü genellikle etkilenmektedir. Çünkü kişinin etrafında ki nesneleri net bir şekilde görebilmesi için her iki gözün de aynı noktayı görmesi gerekmektedir. Bu görme kusurunda ise göz aynı anda iki farklı noktaya bakmasından dolayı odaklanamamaktadır.
Şaşılığın Oluşma Nedenleri Nedir?
Şaşılığın oluşma nedenleri genellikle birçok insanda doğum ile gelişim çağında ortaya çıkmaktadır. Bu da genetik faktörlerden dolayı göz kayması ile birlikte dünyaya gelmektedir. Bazı durumlarda ise hayatın ilerleyen dönemlerinde göz kayması durumu ile karşılaşmak mümkündür.
Gözlerde, gözün hareket etmesine ve odaklanmasına yardımcı olan altı adet kas bulunur. Bir kas gözün sağa hareket ettirmesi, bir kas ise sola hareket ettirmesi için kullanılmaktadır. Diğer 4 kas ise yukarı, aşağı ve açılı bir şekilde hareket edilmesine olanak sağlamaktadır.
Bazı kişilerde gözlerde bulunan bu kas kısalığı veya yanlış gelişmesi sonucunda göz kayması ortaya çıkmaktadır. Bununla birlikte de kaslara bilgi ileten sinirlerde ortaya çıkan bir sorun veya beyindeki kontrol merkezinde oluşan bir problemden dolayı da ortaya çıkması mümkündür. Diğer nedenleri sıralamamız gerekirse;
- Diyabet
- Tiroid hastalıkları
- İnme
- Kafa travması
- Beyin felci
- Myastenia gravis
- Katarakt
- Erken doğum
- Down sendromu
- Beyin felci
- Hidrosefali
- Göz kaslarında hasar
Göz Kayması Belirtileri Nelerdir?
Göz kayması belirtileri birden farklı belirti ile ortaya çıkması mümkündür. Genellikle doğuştan gelen sorunlarda 3 veya 4 aylık iken belirtiler ortaya çıkmaya başlamaktadır. En yaygın belirti ise aynı noktaya bakamayan ve dışarıdan fark edilen gözler olarak ortaya çıkmaktadır. Ortaya çıkan bu semptom ile şaşılık belirtileri başlamakta ve doktor kontrollerine gidilmesi gerekmektedir. Diğer belirtiler ise şunlardır;
- Gözlerin veya göz çevresinde zayıflamış hissin oluşması,
- Göz etrafında bir şeyin çekiliyormuş hissi,
- Çift görme sorunu,
- Bulanık görme problemi,
- Okumada veya bir yere bakarken odaklanma da sorun yaşama,
- Göz tembelliği (amblyopi),
- Derinlik algısını kaybetme,
- Net görmek için başın sağa, sola, yukarıya veya aşağıya hareket ettirme.
Bazı durumlarda çocuklarda göz kayma belirtileri ile karşılaşılmasına rağmen gözlerde görme bozukluğu meydana gelmemektedir. Buna ise yalancı şaşılık olarak adlandırmamız mümkündür. Genellikle bu kişilerde gözlerde yanlış hizalanma varmış gibi gözükse de ışık yansıması her iki gözde de aynı yerde olmaktadır. Bundan dolayı da çocuklarda görme bozukluğu yaşanmamaktadır. Tedavinin yapılmaması durumunda ise kişide baş ağrılarının oluşması, gözlerde yorgunluk ve göz tembelliği gibi sorunlar ortaya çıkmaktadır.
Şaşılık Türleri Nelerdir?
Şaşılık türleri içe dönme, dışa dönme ya da dikey olarak hekimler tarafından sınıflandırılmaktadır. En çok ortaya çıkan türü ile ezotropya olarak bilinen gözlerin içe dönmesi durumudur. Ezotropyanın ise kendi içerisinde de birden fazla çeşidi bulunur. Bunlar;
- Akkomodatif Ezotropya: Genellikle kişinin hipermetrop hastalığının tedavi edilmemesi durumunda meydana gelmektedir. Odaklanma sistemi gözlerin nereye baktığını kontrol eden bir mekanizmadır. Hipermetropa sahip olan kişilerde ise görüntüleri daha net görmek için daha fazla dikkat etmektedir. Bu da kişinin net görebilmek için başını sürekli olarak hareket ettirmesi veya çift görmesine neden olmaktadır.
- Aralıklı Ezotropya: Kişinin iki gözünün hareketlerini doğru bir şekilde sağlayamadığı durumdur. Genellikle bu tür şaşılık türlerinde kişinin baş ağrısı, okumada güçlük çekmesi, göz yorgunluğu ile karşılaşması gibi belirtiler yaşamaktadır.
Gözlerde kaymaların çoğu içe dönük olsa da dışa doğru kaymalar ile de karşılaşmak mümkündür. Bu tarz durumlarda ise ekzotropya ismini almaktadır. Gözlerin odaklanma noktalarına göre şaşılığın hangi tür olduğunu isimlendirmek çoğu zaman mümkündür.
Şaşılık Nasıl Teşhis Edilir?
Şaşılık teşhisi genellikle oftalmolog muayene etmesi ile teşhisin gerçekleşmesi mümkündür. Bunun yanı sıra da hizalama ve odaklama testi ile de teşhisin yapılması mümkündür. Yapılacak olan testler ile de uzman hekim şaşılığın ne tür olduğu, derecesi, tedavi edilip edilemeyeceği gibi birçok sonuca ulaşabilmektedir.
Şaşılık Tedavisi Nasıl Yapılır?
Şaşılık teşhisi alan kişinin değerlendirmeler sonucunda genellikle tedavi planları oluşturulmaktadır. Genellikle erken teşhis durumlarında tedavi kısa bir sürede kolaylıkla gerçekleştirilmektedir. Gözlük kullanımı, prizma gözlük camları, görme terapisi ve şaşılık cerrahisi ile tedavi gerçekleştirilmektedir.
Şaşılık Ameliyatı Nedir?
Şaşılık ameliyatı veya göz kası ameliyatı, şaşılık için düzeltici bir tedavi yöntemlerinden biri olmaktadır. Ameliyatın amacı, gözün hizalamasını sağlamaktır. Hizalanma ile birlikte de iyileştirmek ve uygun görüşün geriye kazanılması mümkündür. Tipik göz kayma problemlerinde genellikle kişinin göz çevresinde ki kaslarında çok sertleşme veya çok zayıflık oluşması durumu ortaya çıkmaktadır. Gözün durumuna göre göz çevresinde ki belirli kaslar gevşetilebilir, sıkılaştırılabilir ya da hareket ettirilebilmektedir.
Kasların düzenlenmesinden sonra ise gözlerin aynı yönü göstermesi için yeniden konumlandırma işlemi yapılmaktadır. Konumlandırma işlemi ise tek göze yapılabildiği gibi çift göz kaymalarında da yapılması mümkündür. Yapılan bu operasyon sayesinde de şaşılık tedavi edilebilmektedir.
Gözde Sarı Nokta Nedir merak edilenler için tıklayın!
Unutmayın, bu blog yazıları sadece bilgilendirme amacı taşımaktadır. Eğer tıbbi bir endişeniz veya sorunuz bulunuyorsa, lütfen bir doktora danışınız.