Kirpik Dibi İltihabı Nasıl Geçer

HIZLI RANDEVU FORMU

Lütfen "Ben robot değilim" işaretleyin.
Göz Hastalıkları

Kirpik Dibi İltihabı Nasıl Geçer

  • Kudret Göz Hastanesi
  • 13 Mayıs 2025

Kirpik dibi iltihabı nasıl geçer ve neden oluşur gibi sorular göz sağlığı için önem teşkil etmektedir. Kirpik diplerinin iltihaplanması bazı hastalıkların habercisi olabilirken tamamen hijyensizlik belirtisi de olabilmektedir. Kirpik dibi iltihabı (blefarit), göz kapağı kenarındaki yağ (meibomian) ve ter (Zeis/Moll) bezlerinin kronik inflamasyonudur. Hijyen eksikliği tetikleyici olsa da seboreik dermatit, rosacea, Demodex akarları, stafilokok kolonizasyonu ve alerjiler sık nedenlerdir. Kirpik dibi iltihaplarının kronik olma durumu da vardır. Göz kapaklarında kirpiğe yakın kısımlarda yağ bezleri yer almaktadır. Bu bezler bazı nedenlerden dolayı tıkanabilmektedir. Bunun sonucunda da arpacık ve kirpik dibi iltihabı gibi sorunlar ortaya çıkar.

Göz kapağında ortaya çıkan bu rahatsızlık bazı durumlarda cildi farklı şekilde etkiler. Cilt kuruluğu ve benzeri rahatsızlıklara da neden olabilir. Meibomian bez disfonksiyonu gözyaşı lipid tabakasını bozar, bu da oküler yüzey kuruluğu ve yanma‑batma hissini artırır. Göz yaşının da azalmasının etkisiyle göz kuruluğu da ortaya çıkabilir. Hem görüşü hem de sağlığı oldukça etkileyen bir durumdur.

Kirpik dibi iltihabının tedavisi duruma bağlı olarak uzun sürebilmektedir. Rahatsızlığın tekrarlanması da kişinin psikolojisini ve yaşam şartlarını etkiler. 

Kirpik Dibi İltihabı Nedir

Bu hastalığın nedenlerinden önce kirpik dibi iltihabı nedir sorusunun cevabını bilmek önemlidir. Kirpik dibi iltihabı tıp dilinde blefarit olarak bilinmektedir. Pek çok insan en az bir kere buna benzer bir durum yaşamıştır. Rahatsızlık, kendini göz kapaklarında belli etmeye başlar. Göz yaşı bezlerinin tıkanıklığı gibi rahatsızlıklarla da baş gösterebilir. Göz kapaklarında kirpiklerin çıktığı bölgede yağ bezleri yer alır. Bezlerin fazla yağ salgılaması durumunda hem yağ bezleri hem de göz yaşı bezleri tıkanabilmektedir. 

Göz kapaklarında bulunan yağ bezlerinin tıkanmasıyla birlikte bazı reaksiyonlar gözlemlenir. Bunlar gözde kızarma, tahriş olma, yanma ve göz sulanmasıdır. İleri durumlarda göz kapaklarında kabuklanma ve pul pul olma gibi etkiler gözlemlenmektedir.

Arpacık ile kirpik dibi iltihabı arasında farklar bulunur. Arpacık enfeksiyonlu bir kist haline gelebilmektedir. Eğer uzun süre geçmez ya da tedavi edilmezse ameliyat ile alınabilmektedir. Blefarit ise arpacık gibi gözde görme sorunu oluşturmasa da yine de tedavi edilmesi gerekmektedir. 

Kirpik Dibi Iltihabi2

Kirpik Dibi İltihabı Belirtileri

Kirpik dibi iltihabı belirtileri bazen arpacık belirtilerine de benzeyebilmektedir. Bu hastalık ön ve arka olmak üzere iki farklı şekilde meydana gelir. Ön yani anterior blefarit, göz kapağının üst kısmında ve dış bölümünde ortaya çıkabilmektedir. Arka yani posterior blefarit ise göz kapağının içinde oluşur ve yağ bezlerine etki ederek daha farklı sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir. Kirpik dibi iltihabının genel belirtileri arasında şunlar yer almaktadır:

  • Kirpik diplerinde kepekli, yağlı kabuklanma
  • Kirpik kaybı (madarozis) veya yanlış yöne büyüme (trikiazis)
  • Işığa karşı aşırı hassasiyet 
  • Yağlı bir görüntüye sahip olan şişkin göz kapakları
  • Göz kuruluğu, gözün kızarması, batma hissi ve göz sulanması 
  • Bilgisayar kullanımında bulanık görme ve göz sulanması 
  • Kapak kenarında düzensiz kontur veya asimetrik şişlik

Bu sorunlar beraberinde başka sorunlar da ortaya çıkarabilmektedir. Bunlar:

  • Arpacık: Kıl köküne yakın kısımlarda göz kapağında oluşan ödem dolu ve acı veren şişliktir. Halk arasında it dirseği olarak bilinir.
  • Konjonktivit: Konjonktiva zarı iltihabıdır. Göz kapağının iç tarafında oluşan bir iltihap türüdür. 
  • Keratit: Korneada ortaya çıkan iltihap türüdür. 

Kirpik Dibi İltihabı Nedenleri

Kirpik dibi iltihabı nedenleri arasında pek çok şey yer alır. Bazı durumlarda bu duruma parazitler neden olabilmektedir.

Kirpi dibi iltihabı belirtileri şunlardır: 

  • Göz kapağının içindeki yağ bezlerinin kontrolsüz çalışması 
  • Kontakt lenslerin solüsyonlarının temizlenmemesi
  • Kullanılan göz kremi ve benzeri ilaçlar
  • Makyajla uyumak
  • Bakteri ve enfeksiyonlar
  • Hijyen eksikliği 

Kirpik Dibi Iltihabi3

Kirpik Dibi İltihabı Nasıl Geçer

Kirpik dibi iltihabı nasıl geçer ya da nasıl önlenir gibi sorular merak konusudur. Kirpik dibi iltihabından korunmanın yolları mevcuttur. Özellikle hijyene fazlasıyla önem vermek gerekir. Lensi temiz ellerle takmak ve solüsyonu sık sık değiştirmek, makyajla uyumamak, kirli elleri göze temas ettirmemek gibi bazı durumlara dikkat edilmelidir. 

Kirpik dibi iltihabı için doktorun önerilerini dikkate almak ve ilaç verildiyse bunları düzenli kullanmak gerekir. Bunlar haricinde ise şunlar uygulanabilir:

  • Sıcak kompres (40 °C, 5–10 dk, günde 2‑4 kez) + kapak masajı temel tedavidir.
  • İltihaptan kaynaklı göz kuruması mevcutsa suni gözyaşı kullanılır. 
  • Takviye edici ürünler sayesinde vücuttaki bu enfeksiyonun daha çabuk kuruması ve atılması sağlanabilir. 
  • Göze uygulanan sıcak pansuman ile iltihabın gevşemesi ve kıl köklerinin açılması sayesinde iyileşme süreci hızlandırılabilir.
  • Kontakt lens, göz kalemi, rimel tedavi süresince bırakılmalıdır.

Kirpik dibi iltihabının tedavisinde evde uygulanan yöntemlerin yanı sıra mutlaka göz doktoruna görünmek de önemlidir. Gerekli görülen durumlarda farklı müdahaleler de yapılabilmektedir. Antibiyotik özelliklere sahip ilaçlar ya da göz kuruluğu giderici ürünlerle iyileşme süresinin hızlanması ve daha rahat geçmesi sağlanmaktadır. Doktorların verdiği tavsiyelere uymak ve ilaçları günü gününe almak çok önemlidir. 

Kirpik Dibi İltihabı Tedavisi

Kirpik dibi iltihabı tedavisi kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Bu tedavi sürecinde amaç, hastanın görüş kalitesinin artması ve iltihabın ortadan kaldırılmasıdır. Hastalık kendini pek çok şekilde belli etmektedir. Bu belirtilerin ortadan kaldırılması adına mutlaka bir şeyler yapmak şarttır.

Tedavide enfeksiyon kapan göz kapağı ve kirpik diplerinin daima temizlenmesi önemlidir. Yağ bezleri fazla yağ salgılıyorsa göz yaşı bezleri de tıkanır ve bu durum göz kuruluğuna neden olabilir. Gözün nem dengesini korumak önemli olduğundan suni gözyaşı kullanılır. Bunu da göz doktorları reçete eder. 

Antibiyotikli göz damlaları ya da kremler, tedavide kullanılan bir başka yöntemdir. Bu ilaçlar sayesinde gözdeki iltihap söner ve hasta kısa sürede normale döner. Bu süreçte o bölgenin temiz tutulması çok büyük öneme sahiptir. Düzenli olarak duşa alınmalı, iltihaplı bölge göz yamayan şampuanlarla dezenfekte edilmelidir. Bunların yanı sıra makyaja ve lens kullanımına da ara vermek gerekebilir. Bu sayede bölge temiz kaldıkça ve ilaç kullandıkça tedavi süreci hızlanır. 

Retina Dekolmanı Nedir merak edilenler için tıklayın!

Unutmayın, bu blog yazıları sadece bilgilendirme amacı taşımaktadır. Eğer tıbbi bir endişeniz veya sorunuz bulunuyorsa, lütfen bir doktora danışınız.

Retina Dekolmanı Nedir

Retina dekolmanı nedir sorusu bu ciddi rahatsızlıkla karşı karşıya olan kişilerin en çok merak ettiği sorular arasındadır. Retina dekolmanı,...

Arpacık Kaç Günde Geçer

Arpacık, halk arasında it dirseği olarak da bilinen bir rahatsızlıktır. Arpacık kaç günde geçer ve nasıl oluşur gibi sorularla...

Göz Anjiyosu Nedir

Göz anjiyosu nedir ve nasıl yapılır soruları, ilk defa bu yöntemle karşılaşanlar için oldukça ilginç bir konudur. Gün geçtikçe...

Retina Yırtılması Belirtileri

Retina yırtılması belirtileri kendini pek çok şekilde gösterebilir. Kendini ağrısız bir şekilde de belli edebilmektedir. Bir ağrı olmadığı için...

BİZİ ARAYIN HIZLI RANDEVU WHATSAPP